info@energycoinfoundation.org

Wat is EnergyCoin

De EnergyCoin is een cryptomunt met een levendige community die sinds 2014 bestaat. Dat is voor cryptomuntbegrippen oud. De munt is in het leven geroepen om de economie te vergroenen en om de waarde van duurzame energie op de blockchain vast te leggen. Bij het ontwerp van de munt is gekozen voor het energiezuinige Proof of Stake in plaats van Proof of Work. Lees alle details over de munt zelf op de website van EnergyCoin.

De EnergyCoin blockchain labelt de waarde van duurzame ontwikkeling. Van vermeden schade en van ecologisch herstel. Binnen het ENRG ecosysteem kunnen de waarden eenvoudig uitgewisseld worden om de transitie naar een groene klimaatneutrale samenleving te versnellen. De EnergyCoin Foundation wil mensen in staat stellen om de waarde van hun lokale klimaat- en duurzaamheidsactie direct, transparant en zonder dure tussenpersonen vast te leggen.

EnergyCoin gebruiken

Je kunt nog niet direct met de EnergyCoin betalen. Het omzetten naar euro’s gaat altijd via Bitcoin. De EnergyCoin is een energiezuinige munt, afgeleid van Bitcoin. Toch is het volgens ons een goed idee om EnergyCoin (ENRG) in bezit te hebben.

De Stichting EnergyCoin biedt de techniek om de waarde van (lokale) duurzame actie vast te leggen en uitwisselbaar te maken. De tokens worden zo ingezet als bouwsteen voor een groene economie. We maken de impact die we samen hebben zichtbaar.

Indien de ENRG toeneemt in waarde zet de stichting EnergyCoin haar vermogen in ENRG in voor nieuwe duurzame projecten waarmee we samen veel verschil kunnen maken en we bouwen aan een klimaatneutrale en milieuvriendelijke toekomst. En als deelnemer ben je daar deelgenoot van, met een groot of een klein aandeel.

Hoe kan ik EnergyCoin verkrijgen

De deelnemers aan de projecten ontvangen EnergyCoins als beloning voor duurzame acties.

ENRG-BTC beurs op Bittrex sluit

Bittrex heeft besloten om de markt voor EnergyCoin op deze grote beurs te sluiten. Per 26 oktober 2018. Een van de belangrijkste redenen voor het “delisten van ENRG-BTC” is het geringe handelsvolume. We zijn druk aan het bouwen en de eerste toepassingen zijn in februari 2019 in gebruik genomen dus we betreuren het besluit van Bittrex dan ook zeer.

Zie Bittrex Market Removal Policy, gebruikers van Bittrex hebben 14 dagen op den tokens die van de beurs gaat veilig te stellen. Bittrex kan deze periode zelfs inkorten.

Een nieuwe beurs voor de EnergyCoin

Bittrex was de enige beurs waarop EnergyCoins (ENRG) werden verhandeld. Om in de toekomst te voorkomen dat de munt tijdelijk niet verhandeld kan worden willen we EnergyCoin op minimaal twee beurzen kunnen verhandelen.

Exchange listing

Wat te doen met je EnergyCoins (ENRG) op Bittrex

Verplaats je munten zo snel mogelijk naar een van de volgende wallets:

  • EnergyCoin Core Client (download hier),
  • EC Lite web wallet
  • De nieuwe beurzen zoals Crex24 (houdt de nieuwspagina Twitter Instagram en Bitcointalk in de gaten)

EC Lite

EC Lite is een EnergyCoin web wallet gehost op https://wallet.energywallet.eu/.

Het is simpel om te gebruiken en je krijgt een wachtwoord van 12 woorden. Sla deze goed op!! Om het gebruiksvriendelijker te maken kun je een geheime URL en paswoord gebruiken.

Hoe kan ik EnergyCoin verkopen

Met een account op Crex24, Nova Exchange en/of Bitiby kan EnergyCoin in een paar dagen worden omgezet naar Bitcoin en de Bitcoin kan worden ingewisseld voor euro of ander geld. We werken op dit moment aan een handelsbeursplatform waar de EnergyCoin direct in euro kan worden aangekocht of verkocht. Dit is in ontwikkeling. We focussen ons nu eerst op de projecten in uitvoering maar er wordt aan gewerkt. Er kunnen ook ondernemers zijn die EnergyCoin deels als betaling accepteren als korting. Deze ondernemers kunnen op deze site worden vermeld. De ondernemers kunnen de EnergyCoin via de stichting weer omzetten in euro’s of desgewenst doneren aan (een specifiek project van) de stichting.

Hoe kan ik mijn EnergyCoins veilig bewaren

We hebben een veilige webwallet via link Wallet.EnergyWallet.eu Deze wallet heb je nodig om met onze projecten mee te doen. De wallet is een veilige plek en relatief eenvoudig te bedienen. Je kunt de wallet zelfs op je mobiel installeren maar onthoudt wel de 12 geheime woorden goed (!!). Via een linkje kun je ook met een wachtwoord inloggen. Bewaar nooit hele grote bedragen op deze webwallet want dan mis je de rente van het staken om het netwerk te supporten.

Hoe installeer ik mijn wallet

​Ga naar https://wallet.energywallet.eu/ en volg de omschreven stappen.

  • Windows -> download de wallet and download de blockchain. Zie ook het forum.
  • iOS -> Nog niet beschikbaar
  • Linux -> zie forum
  • Raspberry Pi -> Zie forum
  • Synchroniseer mijn wallet -> gaat automatisch als je de installatie goed hebt uitgevoerd dus met de file EnergyCoin.conf in de wallet folder. Die komt mee met de blockchain als je die via het forum hebt opgehaald. Lukt het niet vraag gerust, we willen het snel makkelijker maken maar daarvoor hebben we nu nog geen fondsen. We leggen de prioriteit nu eerst bij de toepassingen en de webwallet is redelijk eenvoudig in gebruik. Er is dus een alternatief als je het te ingewikkeld vindt. We bieden graag hulp als je een grote wallet hebt die je wil staken voor het netwerk. Met 100 tot 1000 munten (bekijk de koers hier) biedt de webwallet meer dan genoeg functies.

Is EnergyCoin veilig

Zeker, er is in de ruim vier jaar dat de munt bestaat nooit één probleem geweest. Het protocol voor het netwerk is Proof of Stake en dat is zeker zo veilig als minen.

Wat is ‘staking’?

EnergyCoin gebruikt het protocol van Proof of Stake en dat betekent dat er elke 150 seconden 5 nieuwe EnergyCoin in een online wallet worden aangemaakt als beloning voor het ondersteunen van het netwerk. Hoe meer munten, hoe meer kans op een beloning. Per jaar komen er hierdoor 1% extra EergyCoins in de roulatie wat een behoorlijk lage rente is en dient ter compensatie voor het ondersteunen van het netwerk. Zonder netwerk kan EnergyCoin niet bestaan en is er geen enkele digitale munt. Op termijn zal het protocol misschien aangepast worden zodat elke smartmeter een knooppunt in het netwerk kan worden en daar een beloning voor krijgen. Dat is nu nog niet mogelijk maar we bouwen verder aan een robuust netwerk.

Waar kan ik EnergyCoin uitgeven?

Eigenlijk tot nu toe nog nergens. Je kunt op dit moment EnergyCoins omslaan naar Bitcoin en daar weer euro’s van maken. De EnergyCoin is in te zetten als ruilmiddel onderling. Net als de tokens die we samen gaan ontwikkelen. En we bouwen samen aan een robuust netwerk waar de EnergyCoins een betaalmiddel zijn.

Als je ondernemer bent en je wil dit fantastische initiatief ondersteunen dan kan je mensen korting geven als ze producten aanschaffen. Die transacties kunnen we op de blockchain zichtbaar maken zodat de ondernemer zich kan onderscheiden.

Zijn er transactiekosten

Ja. Al zijn deze laag: per transactie 1/1000 EnergyCoin. Mocht de waarde van de EnergyCoin sterk toenemen dan kan het protocol worden aangepast om de transactiekosten te verlagen.