info@energycoinfoundation.org

Een token voor verse lokale groene stroom

Tachtig procent van de Nederlanders koopt “groene energie”. Maar maar zes procent van alle groene energie die we hier gebruiken is ook hier in Nederland duurzaam opgewekt. Hoe kan dat? Dat kan omdat we in Nederland vooral “groen” papier kopen. Een waardepapier dat garandeert dat er water van een Noorse waterval naar beneden viel, en dat de Noren daar energie mee hebben opgewekt. Geld dat we uitgeven aan certificaten (zogenaamde GvO’s) zorgt niet perse voor meer groene energie van windmolens, zonnepanelen of warmtepompen. Je kunt daarom beter groene energie kopen bij een lokale energiecoöperatie of een duurzame energiemaatschappij die elke eurocent “winst” die ze maken besteden aan nieuwe windmolens, zonnepanelen of isolatiemaatregelen om er zorg voor te dragen dat het aandeel duurzame energie in de totale energiemix stijgt.

Díe energiebedrijven en lokale energiecoöperaties willen we graag ontzorgen met de EnergyCoin blockchain.

Welke stroom nou grijs was en welke groen is op dit moment een grote maandelijkse administratieve klus. De blockchaintechnologie gaat daar radicaal verandering in brengen.

Met de EnergyCoin blockchain leggen we de lokaal opgewekte groene stroom vast. Van bijvoorbeeld een windmolen van een lokale energiecoöperatie of van de zonnepanelen van een particulier dak. Dat kan per kwartier maar bijvoorbeeld ook per dag.

In 2017 hebben we met lokale energiecoöperaties, RVO, NGO’s, ondernemers en wetenschappers de mogelijkheden van deze techniek in de praktijk, verkend.

We willen de EnergyCoin blockchain de komende maanden inzetten voor:

A. het belonen van het meebewegen met natuurstroom door leden van een energiecoöperatie of klanten van een energiebedrijf binnen een postcoderoosregeling. Op basis van de EnergyCoin blockchain bouwen we een digitale omgeving (virtual powerplant) waar je de lokale opwek registreert en lokaal gebruik tussen leden van een energiecoöperatie eenvoudig verrekent en beloont via de blockchaintechniek.

Bijvoorbeeld door leden van een zonnepark of eigenaren van een winddeel hun inleg sneller te laten terugverdienen als je je energiegebruik afstemt op de beschikbaarheid van de eigen collectief opgewekte zonne- of windenergie.

B. de “zonne-rente“-constructie. De EnergyCoin blockchain regelt de administratie voor crowdfundingsprojecten. De Arnhemse bakker Tom van Otterloo vroeg samen met de Rijn IJssel Energiecooperatie aan haar klanten en leden of zij wilden investeren in een zonnedak voor de bakker zodat de bakker zijn bedrijfsvoering kon vergroenen. Klanten krijgen op basis van de zonnestroom-oogst en de investering een x aantal producten. De EnergyCoin blockchain kan voor projecten als deze de volledige administratie voor haar rekening nemen.

C. het direct (“peer-to-peer”) uitwisselen van lokale verse groene stroom tussen burgers. In televisiereclames en in radiospotjes lijkt het soms net of dit al mogelijk is, maar let op: in Nederland kan dit alleen nog op papier, het is altijd een verrekening achteraf, niet (bijna) real-time. En niet direct maar alleen via een energiebedrijf.

Het bijna real-time uitwisselen van verse duurzame groene energie van burger tot burger of van boer tot burger is met de EnergyCoin blockchaintechnologie technisch mogelijk. Als deelnemer aan de Experimenteer regeling Energie is het ook juridisch mogelijk. Nieuwe aanvragen moeten vòòr 6 september 2018 bij RVO binnen zijn.